Midsommarkrans.

midsommarkrans

Finns det något finare än en blommkrans i håret på midsommar. Det är inte svårt som man kan tro att göra en egen midsommarkrans, men det tar en liten stund.

Till en krans behövs:

 • Blommor
 • Björkkvistar el. ståltråd
 • Tråd
 • Sax

  Börja med att plocka blommor, massor av blommor. Det går åt mer än man tror till en liten krans. Plocka desutom ca 4 tunna böjliga björkvistar, går bra med andra långa böjliga grenar och växter också.

  Forma en cirkel med kvistarna och tvinna ändarna om varandra så den håller formen. Gör kvist kransen så tunn eller så tjock som du vill ha den. Knyt sedan fast tråden runt kransen.

  Forma en liten bukett av blommorna och låt blomstjälkarna vara mellan 5 - 10 cm långa. Håll fast buketen mot kransen och vira tråden ett par varv runt stjälkarna nära blommorna. Vira inte tråden för hårt om blomstjälkarna för då skärs dom av.

  midsommarkrans

  Gör en ny bukett och lägg den med stjälkarna åt samma håll som den första och sätt fast den med tråden. Fortsätt så runt hela kransen. När du nått runt knyter man fast tråden runt kransen.

  midsommarkrans

  Om det blir en liten glipa i blommorna vid skarven, vilket det lätt blir. Kan man lätt dölja den genom att ta ett tygband och knyta en rosett där.

  Om man vill kan man använda ståltråd till stomme istället för kvistar. Forma då en liten ögla i ena änden av ståltråden och stick igennom den andra änden. Anpassa ståltråds stommen efter den person som ska bära kransen och snurra sedan den lösa änden ett par varv om sig själv så den inte lossnar.

  Se till så att ändarna på ståltråden pekar utåt annars kan de stickas. Gör på samma sätt med blommorna som på kransen med kvistar.

  Lycka till.