Kakor av trolldeg

Av trolldeg kan man göra lite allt möjligt. Här har vi lite tips och ideer för lek kakor. Och de är minst lika roliga att gör som att leka med. Perfekt till thé kalaset. Här nedan finns instruktioner för att göra de kokor som syns på bilden.


kanekbulle
Kanel bullar:

Rulla en boll av trolldegen och platta ut den något. Ta sedan en smörkniv eller spattel och tryck ut cirklar i bullen ca 1 mm djupa. Pensla bullen med vatten och låt den torka i ugnen. När den är torr måla cirklarna i bullen med en mörk kanelfärg och målas dit lite vita prickar för att se ut som pärlsocker.


syltkakor
Sylt kakor:

Rulla en liten boll av trolldeg. Tryck sedan ut den med tummen i mitten av degbollen så det bildas en liten fördjupning. Rulla en boll till men gör den jätteliten. Platta sedan ut den till en liten rund platta. Pensal fördjupningen på den stora och lägg på den lilla plattan. Om det behövs så kan man pensla bort ojämnheter med lite vatten. Låt torka och måla sedan i valfria färger.

OBS! Om man penslar hela figuren med vatten så får den en gyllede kakfärg i ugnen.


paj
Paj:

Rulla en stor boll av deg och platta ut den till en ca 1cm tjock rund kaka. Om man vill kan man ta en smörkniv och trycka den mot kanten på kakan så den blir vågfårmad. Kavla ut en liten bit deg tunnt och skär ut tunna remsor av degen. Pensla sedan pajens ovansida och lägg på deg remsorna i ett rutmönster. Pensla port eventuella ojämnheter med vatten. Om man vill kan man ta en vass kniv och skära ut en eller flera bitar av pajen. Låt torka och stå över natt. Måla i valfria färger.

OBS! När man penslar med vatten blir degen lite kletig att ta på.